A Táncoslábú Silver Só-Bors Középschnauzer Kennel

Gyerekkorunkban sem nekem, sem férjemnek nem volt kutyánk, nem mondhatom, hogy a kutyázás volt a nagy álom. Első kutyánkat, egy csodálatos fekete törpeschnauzert gyerekeink kedvéért vettük az akkor még aktívan tenyésztő fajtahonosító Hoky Gyulától. Ő volt Trézsivári Góra „Dóra”. Ez a választás nem volt tudatos, nem ismertük a fajtát, de Dórával egy csoda költözött hozzánk.

Amikor kertes házba költöztünk és jöhetett több kutya is, már szó sem esett más fajtáról.
Ekkor érkezett első só-bors közép szukánk, Ezüst-Újpest Aida „Appya”, ő lett kennelünk alapító szukája. Ezt akkor persze még nem így gondoltuk,  így alakult.   Az első alom 1995-ben született amiből egy fiúcska megmaradt.
Ez a kis „maradék” a következő évben Fiatal Világgyőztes, Klubgyőztes lett, majd magyar és osztrák champion. Ő volt Táncoslábú Silver Akela „Maverick”. Mindketten 15 és fél évig éltek velünk.

Tudtuk, hogy  a siker nem a mi érdemünk, véletlen volt, de már nem tudtunk kiszállni.

Nagyon komolyan kezdtük tanulni a fajtát és a tenyésztést. Egy szlovák kannal történt fedeztetésből,  született kennelünk máig meghatározó kanja, Táncoslábú Silver Douglas, aki Interchampion, magyar, szlovák champion, magyar, horvát, szlovén klubgyőztes többször is, 2000-ben az Év Kutyája stb. 2009-ben pedig 11 évesen Weterán Wilággyőztes, Weterán Klubgyőztes, Weterán BIS, R.BIS. Igy búcsúzott a nyilvános szerepléstől.

Ma is velünk él, most 2 unokáját készülünk a tenyésztés számára meghagyni.

Lányai, unokái szintén komoly sikereket értek el, Inter-és Ispu championok, nagyon sok örömöt szerezve nekünk. Számunkra Doug A SCHNAUZER.

A standard felső határán, nagyon jó színnel és ami nagyon fontos volt mindig: nem hordoz magán fehér jegyeket. A só-bors szín nála valóban só-bors.
Ez a megtartásra kiszemelt unokáknál is fontos szempont. Nagyon fog hiányozni ha már nem vonul majd méltóságteljesen végig az udvaron.
Appya vonala nagyon jónak bizonyult,  számos Interchampion, Hungária champion, Szlovák-Szlovén-  Szerb- Horvát- Román Champion címet viselő utóda van.  Unokái: Yankee, Yaris, , Toscana, Superman, Zoya  is szépen gyűjtik a címeket és kitűnő utódokat produkálnak.

Közben vásároltunk Oroszországból egy szukát, ő Trels Viol Vitels „Polka”. Vele elindult egy
új „orosz” vonal, ez Polka lányával és unokáival szintén sikeresnek látszik. Héra Interchampi-on, kölykei jól érzékelhetően típusban és tulajdonságaiban is kicsit mások mint eredeti vona-lunk. De folytatjuk ezt a vonalat is újabb orosz kan bevonásával. Jó barátságban vagyunk a Hosszúbereki Császár Kennel tulajdonosaival amit én nagyon fontosnak tartok.
A náluk élő orosz Grísa és Héránk lánya Brill, már elindult a siker útján.
A Táncoslábú család import kutyája  Csehországból érkezett, Crazy Castro Fortuna Moravia és Izzy Saltus Ze Záhrabske. Castro sok értékes eredménye közül a legfontosabb hogy 2010-ben ISPU Győztes és fajtagyőztes lett. Ők fogják a vérfrissítést biztosítani.

Az első években rengeteg kiállításon voltunk itthon és külföldön. Örültünk a sikernek. Ez
persze ma is így van, de már tudjuk hogy a kiállítási eredmény csak egyik - nem a legfontosabb - mércéje munkánknak. Sokkal fontosabb eladott kutyáink gazdáinak megelégedettsége. Amikor sétáltatás közben szájról szájra terjed…..és elégedettek.

Számunkra fontos volt, hogy kutyáink a standard felső határa felé közelítsenek, erős csontozatú, elegáns kutyák legyenek.
Meg kellett tanulnunk, hogy a schnauzernek mennyire alapos szocializációra van szüksége, és ezeket az ismereteket  -a használati utasítást- minden új gazdának igyekszünk átadni. Ők vidám, nagyon játékos, pörgős kutyák, mi éppen ezt szeretjük, erre kell a gazdikat felkészítenünk.
 

Közben pedig mi újra és újra beleszeretünk a schnauzerbe.
Kedves, bohókás, és ami nekünk nagyon fontos, nem „robotkutya”. Gazdáinak, főleg falkavezérének, az ő istenének mindenképpen szót fogad, de a többiektől kapott parancsokat a főnöknél – ha teheti- ellenőrzi. Mindig nagyon éber, idős korára sem lustul el, amíg él, őrzi
övéit. Mindig van valami fontos dolga. A legmeghittebb fülvakargatásból is felpattan, ha úgy gondolja hogy ez szükséges. Aztán, ha közölte az arra járókkal, hogy mihez tartsák magukat, fürgén jön vissza az ölembe. A lehető legnagyobb biztonságban érezzük magunkat velük.
Van néhány kutyafajta, amelyik nagyon tetszik nekünk. Az életünket viszont csak a schnauzer-rel tudjuk elképzelni.

Az  Aranykoszorús Mestertenyésztő címet éppen kennelünk működésének 10. évében sikerült elérni, és már kiérdemeltem a kétszeres Bronzkoszorús címet is. A rengeteg munka és ráfordítás csak komoly családi segítséggel érhető el, ezt én a férjemtől és lányomtól kaptam-kapom meg. Köszönöm nekik, remélem hogy még sokáig kitartanak.

 

2011. május

Juhász Györgyné
Aranykoszorús, Kétszeres Bronzkoszorús Mestertenyésztő

www.tancoslabu.hu

TÁNCOSLÁBÚ SILVER SÓ-BORS KÖZÉPSCHNAUZER KENNEL
                          Aranykoszorús mestertenyészet
                         
Első kutyánkat, egy fekete törpeschnauzert a gyerekeink kívánságára vettük Hoky Gyulától még a nyolcvanas évek elején. A fajta választása nem tudatos volt, a véletlenen múlt, hogy megismerkedtünk vele, de ezzel el is dőlt a sorsunk. Dóra csodálatos kutya volt, a snaciba örökre beleszerettünk.

Amikor a körülmények lehetővé tették, megérkezett Ezüst-Újpest Aida „Appya”a só-bors közép
és ő lett tenyészetünk alapító szukája.  Persze akkor ezt még nem gondoltuk, de ha visszatekintünk, érthető, hogy igy történt.   Első nagy sikerünk gyorsan jött, mindjárt az első alomból megtartott kanunk fiatal Világyőztes, Klubgyőztes, magyar és osztrák champion lett. Ő Táncoslábú Silver Akela „Maverick”. E-siker még véletlen volt, de  itt már nem lehetett abbahagyni, komolyan kezdtük tanulni a fajtát és a tenyésztést.
Arra törekedtünk, hogy kutyáink a standard felső határa felé közelítsenek. Erős csontozatú, arányos és elegáns kutyák legyenek. A magasság terén nagyon kellett vigyáznunk, mert igen könnyen át lehet lépni a felső határt, ami majdnem be is következett egy Holandiából vásárolt kanunk utódainál. Ezért őt nem is tartottuk meg, bármilyen jó nevű kennelből is jött.
Ugyanigy fontos az idegrendszer is. Ezen a területen is voltak hibáink, meg kellett tanulnunk, hogy ennek a fajtának milyen alapos szocializációra van szüksége, és ezt igyekeztünk az új gazdáknak is továbbadni.
 
Munkánkban komoly előrelépést  jelentett egy szlovákiai fedezés. Ebből Született Douglas, aki interchampion, magyar, szlovák champion, horvát, szlovén klubgyőztes, 2000-ben Év Schnauzere volt.
3 lánya szintén interchampion, Chery magyar, horvát champion, fiatal és felnőtt horvát klubgyőztes, szlovén klubgyőztes.  Chara, Patty ISPU championok is.
Ezen kívül itthon klubgyőztesek, évgyőztesek, TOP schnauzerek.
1996-ban érkezett Oroszorszából Trels Viol Vitels „Polka” akivel egy új vonal is indult. Lánya, Héra szintén interchampion.  Lengyel, majd orosz fedeztetésekkel az ő utódai is sikeresek, Rhapsody 14 hónaposan  fajtagyőztes, Rock ISPU-n osztálygyőztes.
Legifjabb saját tenyésztésű kanunk, Szuperman, akihez nagy reményeket fűzünk, a zágrábi Európa kiállításon nyílt osztályt nyert.
Most ismét komoly frissítés következik, tervbe vett fedeztetéseink remélhetőleg beváltják majd reményeinket.
Sajnos nagy veszteség is ért minket. Appya nemrégiben végleg elköltözött. 15 és fél éves volt.

 

E-közben mi újra és újra beleszeretünk a schnauzerbe. Neki mindig van valami fontos dolga, de ha azzal végzett akkor a családja imádatával van elfoglalva. Csibészségeit, esetleges akacsságát is úgy adja elő, hogy lehetetlen rá haragudni. Életünkből kihagyni, megfeledkezni róla nem lehet. Hangulatunk változásait követi, ha azt mondom: most nem, akkor szomorúan elvonul. Majd jön hízelegni vígasztalni és játszani hív. Ha a lelkét megfelelően ápoljuk, csodálatos családi kutya, ők a gyerekeink és az unokáink. E-mellett tökéletes biztonságban vagyunk mellettük. Sajnos /vagy szerencsére?/ elég kevesen ismerik, pedig nagyszerű séta – kiránduló- sportpartner is.
Jelenleg nyolc kutyánk van, a 2 évestől a 14 évesig, és mindannyian családtagok.
2005-ben lettem Aranykoszorús Mestertenyésztő, éppen munkánk megkezdésének 10-dik évében. Ezeket az eredményeket egyedül nem lehet elérni, ehhez komoly segítség, támogatás és háttér szükséges, amit én férjemtől és lányomtól kapok meg . Köszönöm és remélem hogy még sokáig kitartanak.

 

 

 
 2005 december

                                                                        Juhász Györgyné mestertenyésztő